Mitä usein kysytään ympäristöselosteista?

Ympäristöseloste eli EPD tarjoaa selkeän yhteenvedon tuotteen elinkaariarvioinnista. EPD:n tiedot esitetään standardoidulla tavalla, mikä tekee eri tuotteiden vertailusta helpompaa. Alla olevan opastuksen avulla varmistat, että luet EPD:tä oikein.

Miten ympäristöselostetta luetaan?

Ympäristöseloste jaetaan elinkaaren eri vaiheisiin, joita ovat tuotteen valmistus (A1-A5), käyttö (B1-B7), tuotteen jätteenkäsittely (C1-C4) sekä elinkaaren ulkopuoliset vaikutukset, kuten kierrätyksestä saatava hyöty (D). EPD:ssä tulee ilmoittaa aina vähintään moduulit A1- A3, C1-C4 sekä D.

Pakollisia ympäristövaikutusluokkia on 13, joiden lisäksi voidaan ilmoittaa seitsemän lisäluokkaa. EPD:ssä ilmoitetaan lisäksi kymmenen luonnonvarojenkulutusta kuvaavaa lukua, kolme jätejakeita kuvaavaa lukua sekä viisi materiaalivirtoja kuvaavaa lukua. Tulokset esitetään toiminnallista yksikköä kohden, esimerkiksi yksi kilogramma valmista tuotetta.

Ympäristöministeriön rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmän elinkaariarvioinnissa hyödynnetään näistä arvoista GWPtotal-arvoa (Global Warming Potential), joka kuvaa tuotteen kokonaisvaikutuksia. GWPtotal-arvon yksikkö on hiilidioksidiekvivalentti (CO2e). Hiilidioksidiekvivalentti on suure, joka kuvaa eri kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta muunnettuna hiilidioksidikiloiksi.

Miten arvot ilmoitetaan?

Tuotteen eri ympäristövaikutusten arvot voivat vaihdella kilojen ja gramman murto-osien välillä. Jos arvot ilmoitettaisiin desimaalilukuina, taulukoista tulisi epäselviä, ja ne veisivät paljon tilaa. Siksi käytetään kymmenen potensseja. Esimerkiksi 3,28E‐01 luetaan ”3,28 kertaa kymmenen korotettuna miinus yhteen”, joka on sama asia kuin 0,328.

Voiko kahta EPD:tä verrata keskenään?

Rakennushankkeisiin ryhtyvien on oltava tulevaisuudessa entistäkin tietoisempia siitä, miten rakennustuotteiden ympäristövaikutuksia voidaan vertailla. Tuotteiden ympäristövaikutuksia voi verrata keskenään, kun tuotteilla on samat tekniset ominaisuudet sekä käyttötarkoitus. Myös materiaalien ja tuotteiden pitkäikäisyys tulee huomioida vertailua tehtäessä. Tuloksia tarkasteltaessa tuleekin kiinnittää huomioita arvioinnin laajuuteen, rajauksiin ja luotettavuuteen.

 


 

Valikoimaamme kuuluu hiilijalanjälkilasketut ilmanvaihdon päätelaitteet, huuvat ja ilmanvaihtokatokset.

Päätelaitteet

Huuvat

Ilmanvaihtokatokset

Ajankohtaista

Esittelyssä: asiakaspalvelun tähti Suvi Erola

Meidän asiakaspalvelussa on kaksi jäätävän rautaista ammattilaista, joista esittelemme nyt toisen. Myyntikoordinaattori Suvi on ollut tärkeä osa Climeconin myyntitiimiä jo noin viidentoista vuoden ajan. Aina iloinen persoona on pidetty työkaveri, joka huolehtii myös, että toimistolla on aina kaikki kunnossa. Huumori ei tältä naiselta lopu koskaan kesken.

Lue lisää

Miksi elinkaarilaskettuja talotekniikan ratkaisuja tarvitaan?

Uudessa Rakentamislaissa tullaan huomioimaan rakennuksen elinkaarenaikaiset vaikutukset. Tämä pitää sisällään myös rakennustuotteiden valmistuksen ja niiden elinkaaren lopussa tapahtuvan jätteenkäsittelyn synnyttämät vaikutukset. Rakennusluvan saaminen edellyttää, että hankkeelle lasketaan hiilijalanjälki. Näin ollen valitsemalla EPD-ympäristöselosteellisia tuotteita, voi rakennuttaja, suunnittelija tai urakoitsija täyttää lainsäädännön vaatimukset helpommin.

Lue lisää

Design-ratkaisut ilmanvaihdossa on toteutettu vastuullisesti

Arkkitehtien kanssa yhteistyössä kehitetyillä ratkaisuilla ja ilmanvaihdon uusilla materiaaleilla voidaan yhdistää huippuluokkainen talotekniikka ja sisustus. Ilmanvaihdon ratkaisuja voidaan toteuttaa tyylillä, ympäristökysymyksistä tinkimättä.

Lue lisää