RTS elinkaarilasketut huuvat ammattikeittiöihin Climeconilta

Rakennustietosäätiön EPD-lasketut huuvat tarjoavat ratkaisun erityisesti kohteisiin, joissa ilmastovaikutusten selvittäminen on tärkeää. Rakennuttaja, suunnittelija tai muu sidosryhmä saa todennetun, puolueettoman tiedon myös huuvien hiilijalanjäljistä.

Tarve elinkaarilasketuille ratkaisuille kasvaa rakennetussa ympäristössä

Rakennuttajat ja kiinteistön omistajat hakevat kilpailuetua ja erottuvuutta jatkuvasti yleistyvillä rakennusten ympäristösertifioinneilla. Kansainväliset LEED ja BREEAM -luokitukset sekä kotimainen RTS vaativat rakentamisen ympäristövaikutusten luotettavan laskennan. Kokonaisvaikutukset kattavat myös talotekniikkaratkaisujen osuudet.

”Esimerkiksi suurten uudiskohteiden miljoonaprojekteissa tai globaalissa rakennustoiminnassa ympäristövaikutukset eivät ole enää mikään nice-to-have -asia, vaan kyse on strategisesta valinnasta, jolla haetaan merkittävää liiketoimintaetua. Lisäksi ammattikeittiöissä käytettyjen ratkaisujen osuus kohteen kokonaisvaikutuksista on suhteessa hyvin merkittävä”, kertoo ammattikeittiöiden liiketoiminnan johtaja Ville Wallendahr Climeconilta.

Suomessa rakennussektorin toimijoiden tavoitteena on saavuttaa rakennetun ympäristön hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi Ympäristöministeriön Vähähiilisen rakentamisen säädösohjaus sisältää lähitulevaisuudessa velvoitteet rakennusten elinkaaren ilmastovaikutusten arvioinnille. ”Tämä näkyy jo nyt kotimaan kysynnässä elinkaarilasketuille ratkaisuille ja kasvattaa sitä varmasti tulevaisuudessa entisestään”, toteaa Wallendahr.

Luotettava tieto huuvien hiilijalanjäljestä ja ympäristövaikutuksista

RTS:n käyttämät laskentaperusteet pohjautuvat kansainvälisiin rakennusalan standardeihin EN 15804:2012+A2:2019, mikä tekee tuloksista luotettavia ja käyttökelpoisia. Elinkaariarvio kattaa tuotteiden hiilijalanjäljet ja laajasti ympäristövaikutuksia koko niiden elinkaaren ajalta.

Lisää luotettavuutta laskentaan tuo siihen vaadittava kolmannen osapuolen verfiointi. Tällä varmistetaan muun muassa se, että laskennassa on noudatettu yhteisiä periaatteita, tulokset ovat oikein ja raportointi on johdonmukaista. Climeconin elinkaariarviossa toimi verifioijana Ramboll Suomi. Laskenta toteutettiin yhteistyössä Granlund Oy:n kanssa.

”On hyvä huomata, ettei asiakkaillekaan riitä enää mikä tahansa elinkaariarvio. Ne toimijat, jotka ovat tehneet kotiläksynsä, tietävät erot eri laskentatahojen menetelmissä ja osaavat vaatia laatua. Näille tulee myös iloisena yllätyksenä se, että olemme valinneet juuri Rakennustietosäätiön elinkaarilaskennan”, Wallendahr tähdentää.


Climecon tarjoaa EPD-verfioidut huuvat ja ilmanvaihdon päätelaitteet.

Selaa ratkaisujamme täältä

Ajankohtaista

Design-ratkaisut ilmanvaihdossa on toteutettu vastuullisesti

Arkkitehtien kanssa yhteistyössä kehitetyillä ratkaisuilla ja ilmanvaihdon uusilla materiaaleilla voidaan yhdistää huippuluokkainen talotekniikka ja sisustus. Ilmanvaihdon ratkaisuja voidaan toteuttaa tyylillä, ympäristökysymyksistä tinkimättä.

Lue lisää

Suomalaisvene Spirit of Helsinki hopealle OGR-kilpailussa

Suomalaisvene Spirit of Helsinki ylitti Ocean Globe Racen maalilinjan viime viikolla ja saavutti kokonaiskilpailussa historiallisen toisen sijan. Vene ja miehistö saapuivat maalin kolmantena veneenä ja olivat alkuun kiinni sekä luokka- että kokonaiskilpailun voitossa. Maiden Factor vei voiton tasoitusten jälkeen 17 tunnin erolla. Oman luokkansa (Sayula) Spirit of Helsinki voitti kirkkaasti. Suomalaiset käyttivät kilpailuun aikaa 179 päivää, 18 tuntia, 32 minuuttia ja 45 sekuntia. Purjehduskilpailun loppuminen tarkoittaa myös, että Tommi Uksila on taas takaisin Climeconin ruorissa.

Lue lisää

Vent.X vinkit – Rakennepalkkien ja esteiden lisääminen

Ilmavirran tiellä olevat esteet vaikuttavat päätelaitteiden hajotuskuvioihin. Mallintamalla esteet tarkasteltavaan tilaan voidaan tutkia niiden vaikutusta valitun päätelaitteen hajotuskuvioon ja ilman liikkeeseen. Tieto auttaa valitsemaan oikeat päätelaitteet tilaan ja sijoittelemaan ne optimaalisesti siten, että esimerkiksi esteestä alas kääntyvä ilmavirta ei aiheuta veto-ongelmia.

Lue lisää